Μοιραστείτε το

  • Πόσες φορές έχεις πει ή έχεις σκεφτεί ότι κάποιος είναι «κακός άνθρωπος»;
    Ή έχουν αποκαλέσει εσένα έτσι;
    Ή και εσύ ο ίδιος να έχεις νοιώσει έτσι για τον εαυτό σου;

  • Τι εννοούμε όταν λέμε για κάποιον ότι είναι “κακός άνθρωπος”;

Συχνά χαρακτηρίζουμε κάποιον “κακό άνθρωπο” για να περιγράψουμε ότι ενεργεί με ένα τρόπο που δεν μας αρέσει ή που προκαλεί πόνο σε άλλους.

Και στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, είναι εύκολο να μείνουμε στην επιφάνεια των πράξεων κάποιου συνανθρώπου μας και η πρώτη μας αντίδραση να είναι να τον καταδικάσουμε.

Όμως, αν κοιτάξουμε πιο βαθιά, συχνά θα δούμε ένα άτομο που έχει πληγεί ή φοβάται κάτι.

Η Ψυχολογία και η Ψυχιατρική δείχνουν ότι πίσω από κάθε “κακή” συμπεριφορά υπάρχει συχνά ένας πληγωμένος ή φοβισμένος άνθρωπος. Αυτό σίγουρα δεν δικαιολογεί την κακή του συμπεριφορά, μας δίνει όμως τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις ρίζες της.

Αν μπορούσαμε να σταματήσουμε για μια στιγμή και να αναλογιστούμε τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτήν τη συμπεριφορά, είναι βέβαιο ότι θα αρχίζαμε να βλέπουμε ένα πιο πολύπλοκο πίνακα. Μπορεί να υπάρχουν παράγοντες όπως η ψυχολογική κακοποίηση, η απώλεια, ή ακόμη και η κοινωνική απομόνωση που τον έχουν οδηγήσει σε αυτό το σημείο. Μπορεί να έχει υποστεί κακοποίηση, να έχει ανατραφεί σε ένα τοξικό περιβάλλον ή να είναι δέσμιος περιοριστικών πεποιθήσεων από τα παιδικά του χρόνια.

Μελέτες όπως το “Adverse Childhood Experiences” (ACE) έχουν δείξει ότι τραυματικές εμπειρίες μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στη συμπεριφορά και την ψυχολογία κάποιου ατόμου.

Σκέψου για παράδειγμα ένα συγγενή ή ένα συνάδελφό σου που φωνάζει και είναι συνεχώς αγριεμένος. Πολλοί θα τον χαρακτήριζαν “κακό”. Όμως, αν κοιτάξουμε πιο βαθιά, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι είναι φοβισμένος να χάσει τη δουλειά του ή είναι πληγωμένος από προσωπικές σχέσεις που δεν πάνε καλά.

Ή σκέψου ένα φίλο σου, που δεν σου προσφέρει τη βοήθεια που θα ήθελες σκέφτεσαι ότι είναι “κακός” ή “εγωιστής”.  Έχεις σκεφτεί, ότι μπορεί να έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης και να φοβάται ότι, αν δώσει, δεν θα έχει αρκετά για τον εαυτό του;

Αν και εσύ έχεις βρεθεί στη θέση να νοιώσεις ή να σε αποκαλέσουν «κακό άνθρωπο», σου έχω καλά νέα!

Ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα για αλλαγή και βελτίωση και με την κατάλληλη υποστήριξη μπορείς να ξεπεράσεις τους προσωπικούς σου δαίμονες και να αφήσεις να λάμψει ο υπέροχος εαυτός σου!

Αυτογνωσία δεν είναι μόνο η κατανόηση των επιθυμιών και των αναγκών σου, αλλά και η κατανόηση των σκέψεων και των συναισθημάτων που υποκίνησαν αυτές τις επιθυμίες και ανάγκες σου.

Με τη βοήθεια του κατάλληλου Συμβούλου και εργαλεία όπως η Συμβουλευτική, η Συστημική Αναπαράσταση, ο Διαλογισμός, και άλλα, μπορείς να βρεις έναν ασφαλή χώρο για να εξερευνήσεις τα ζητήματα που σε πληγώνουν, να ανακαλύψεις τις ρίζες των φόβων και των αναστολών σου και να αντιμετωπίσεις.

Αυτή η διαδικασία συνήθως απαιτεί χρόνο και υπομονή, πίστεψέ με όμως αξίζει τον κόπο!

Το πρώτο σου βήμα λοιπόν είναι να αντιληφθείς και να αποδεχτείς ότι κάποιες συμπεριφορές ή πράξεις σου σε κάνουν «κακό άνθρωπο», στα μάτια κάποιων συνανθρώπων σου ή και τα δικά σου.

Και το δεύτερο βήμα, είναι να αναλάβεις την ευθύνη σου και να μπεις σε δράση για να αντιμετωπίσεις τους φόβους, τις αναστολές και τις περιοριστικές πεποιθήσεις σου, όχι μόνο για το δικό σου καλό, αλλά και για το καλό της ευρύτερης κοινωνίας!

Αν θεωρείς ότι χρειάζεσαι βοήθεια
στην ανακάλυψη και καταγραφή των αρχών και των αξιών σου,
εδώ είμαι να το συζητήσουμε, να το φωτίσουμε και να το λύσουμε!

Αν σου άρεσε το άρθρο, μπορείς να γραφτείς και στο newsletter μου.
Μου λένε ότι στέλνω ενδιαφέρονται θέματα 🙂


Μοιραστείτε το