Μόλις πήρες το πτυχίο σου και ετοιμάζεσαι για τη δική σου επιχείρηση;
Βαρέθηκες να εργάζεσαι για άλλους και αποφάσισες να ασχοληθείς με κάτι που σε εκφράζει περισσότερο και βαθύτερα;
Όποιος και αν είναι λόγος που ετοιμάζεσαι να επιχειρήσεις,
το πρώτο που χρειάζεσαι να καταρτίσεις είναι ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο.
Και τι είναι ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο;
Φαντάσου ότι ετοιμάζεσαι για ένα ταξίδι σε κάποιο άγνωστο ως στιγμής μέρος. Το πρώτο που χρειάζεσαι είναι ένας χάρτης, για να δεις που είναι το μέρος που θέλεις να πας, ποιος είναι ο πιο γρήγορος δρόμος, τι θα χρειαστείς κλπ.
Το Επιχειρηματικό Σχέδιο είναι αυτός ο “χάρτης” για την επιχείρησή σου!
Το Επιχειρηματικό Σχέδιο αποτελείται από κάποιες βασικές ενότητες, όπως:
- Εισαγωγή: Ποια είναι η ιδέα σου;
(π.χ. «Θέλω να ανοίξω ένα γραφείο Συμβούλου Ψυχικής Υγείας)
- Περιγραφή της εταιρείας: Τι εταιρεία θα κάνεις;
(π.χ «Για αρχή, θα τα κάνω όλα διαδικτυακά, από το σπίτι μου» ή «Θα νοικιάσω ένα γραφείο, δίπλα στον σταθμό μετρό Αμπελόκηποι»)
- Αγορά: Ποιοι είναι οι πελάτες σου και πως είναι ο ανταγωνισμός σου;
(π.χ. «Πελάτες μου θα είναι άνθρωποι που δυσκολεύονται σε κάποιους τομείς της ζωής τους και αποφασίζουν να πάρουν την ευθύνη της ζωής τους με την βοήθεια ενός ειδικού όπως εγώ» «Στον τομέα μου υπάρχει έντονος ανταγωνισμός, αλλά εγώ έχω αυτό το χχχ ανταγωνιστικό πλεονέκτημα»))
- Προϊόντα και Υπηρεσίες: Τι προϊόντα ή υπηρεσίες θα προσφέρεις;
(π.χ «Στην αρχή θα ξεκινήσω με ατομικές συνεδρίες και μετά από 6 μήνες θα ξεκινήσω μια ομάδα και κάποια εργαστήρια, σχετικά με τα θέματα που απασχολούν τους περισσότερους πελάτες μου»)
- Στρατηγική Marketing και Πωλήσεων: Πώς θα προσελκύσεις πελάτες; Πως θα προωθείς τις προσφορές σου; Πως θα πετυχαίνεις τους στόχους εσόδων;
(π.χ. «Θα στήσω μια mail marketing πλατφόρμα και θα ετοιμάσω κάποιους ενημερωτικούς οδηγούς (ebook) και θα κάνω 2 ζωντανές, διαδικτυακές συναντήσεις τον μήνα, ώστε να μαζεύω mails και να ανακοινώνω τις συνεδρίες και τα εργαστήριά μου».
Θα ανακοινώνω τα σεμινάριά μου στην Όμορφη Ζωή, και αργότερα θα κάνω και μια σελίδα στο Facebook, για διαφήμιση σε μεγαλύτερα κοινά.
- Οργάνωση και Διαχείριση: Πως θα οργανώσεις και θα διοικείς την εταιρεία σου;
(π.χ «Στην αρχή θα κάνω ό,τι μπορώ μόνος μου, με τη βοήθεια του συμβούλου μου για την νέα εταιρεία, του λογιστή, του δικηγόρου και του προγραμματιστή μου. Μόλις το επιτρέψουν τα οικονομικά, θα πάρω μια συνεργάτη για τα γραφικά και τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε εγώ αφιερωθώ στις συνεδρίες και την παραγωγή ενημερωτικού υλικού για την προσέλκυση και νέων πελατών.
- Οικονομικά: Πόσα χρήματα θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις; Και πόσα θα χρειάζεσαι κάθε μήνα, μέχρι να αρχίσει η επιχείρηση να καλύπτει τα έξοδά της;
(π.χ., «Χρειάζομαι 10.000 € για τον αρχικό εξοπλισμό, την ενοικίαση του γραφείου και τα πρώτα έξοδα ιστοσελίδας, λογοτύπου και διαφήμισης. Από όταν ξεκινήσω, θα χρειάζομαι 1.000 € για τις απαιτήσεις της εταιρείας»)
- Χρηματοδότηση: Αν για να ξεκινήσεις χρειάζεσαι χρηματοδότηση, τότε χρειάζεσαι και αυτή την ενότητα όπου θα περιγράφεις το ποσό που απαιτείται και πώς το χρησιμοποιήσεις.
- Παραρτήματα: Επιπλέον πληροφορίες, όπως έρευνα αγοράς, νομικά έγγραφα και οποιαδήποτε άλλα σχετικά δεδομένα, χρειάζεσαι για την σωστή λειτουργία, την λήψη αποφάσεων και παρουσίαση της επιχείρησής σου.
Όπως καταλαβαίνεις, το Επιχειρηματικό Σχέδιο είναι ο οδηγός σου
για να φτιάξεις και να μεγαλώσεις την επιχείρησή σου
και είναι πολύ σημαντικό να το πάρεις στα σοβαρά.
Για να έχεις λοιπόν ένα καλό ταξίδι, με ούριους ανέμους, δώσε τον απαραίτητο χρόνο να φτιάξεις το Επιχειρηματικό σου Σχέδιο, ώστε :
- Να γνωρίζεις το Προορισμό Σου: Να έχεις ένα σαφές όραμα από που ξεκινάς και που θέλεις να πας.
- Να σχεδιάσεις το ταξίδι σου: Σου βοηθά να οργανώσεις πώς θα προωθήσεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου και πώς θα αντιμετωπίσεις προβλήματα.
- Να βεβαιωθείς ότι έχεις τα απαραίτητα χρήματα: Εάν χρειάζεσαι χρήματα από τράπεζες ή επενδυτές, το σχέδιο δείχνει ότι έχεις σκεφτεί σοβαρά τα πράγματα.
- Καθημερινή Επίβλεψη: Σε βοηθά να παραμείνεις στο δρόμο και να μην χάσεις τον προορισμό σου.
- Έλεγχος Προόδου: Όπως ένας πιλότος που τσεκάρει τον χάρτη του, μπορείς να δεις αν είσαι στο σωστό δρόμο και να κάνεις αλλαγές αν χρειάζεται.
Αν και εσύ ψάχνεσαι να κάνεις ένα “πάθος” σου, επιχειρηματική δραστηριότητα,
εδώ είμαι να το συζητήσουμε, να το φωτίσουμε και να το ξεκινήσεις!
Σε προτρέπω να κάνεις το πάθος σου το επάγγελμά σου,
γιατί εκεί θα βγει το μέγιστο δυναμικό σου!
Αν σου άρεσε το άρθρο, μπορείς να γραφτείς και στο newsletter μου.
Μου λένε ότι στέλνω ενδιαφέρονται θέματα