Μοιραστείτε το

Πόσες φορές έχεις φθάσει στο τέλος μια μέρας και νοιώθεις ότι δεν έχεις ολοκληρώσει τίποτα από αυτά που ήθελες;

Στους περισσότερους συμβαίνει να γεμίζουμε την καθημερινότητά μας με σκέψεις και άγχη που κάποια είναι δικά μας και κάποια άλλα ούτε δικά μας είναι, ούτε μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτά.

Αν θέλω να επανέλθω στα κιλά μου, να αναπτύξω την επιχείρησή μου, να με αποδέχομαι και να με αγαπάω, να είμαι υποστηρικτικός στον εαυτό μου, να πάω εκδρομή το Σαββατοκύριακο, να διαβάσω αυτό ή εκείνο το βιβλίο, να επιλέξω την εργασία μου, τον τόπο διαμονής μου, πως θα μεγαλώσω τα παιδιά μου, με ποιους κάνω παρέα, ναι είναι δικά μου θέματα και ευθύνη μου να δω πως θα τα υλοποιήσω.

Το τι άποψη όμως έχουν οι άλλοι για μένα όμως δεν είναι δικό μου θέμα, ούτε μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό.

Επίσης, ότι χώρισε η φίλη μου, ο τρόπος που διοικεί την εταιρεία του ο ξάδελφός μου, οι ανησυχίες της μαμάς μου, πως θα ντυθεί το 40χρονο παιδί μου, είναι θέματα και ευθύνες άλλων και καλά θα κάνουμε να το συνειδητοποιήσουμε και να απελευθερώσουμε τον χρόνο μας από σκέψεις σχετικά με αυτά, καθώς και να επιτρέπουμε στους άλλους να παίρνουν αυτοί την ευθύνη τους για ό,τι τους αναλογεί.

Με τα προηγούμενα, σε καμία περίπτωση δεν εννοώ ότι κοιτάμε εγωιστικά μόνο τον εαυτό μας και ότι αδιαφορούμε για όλους τους άλλους. Εμείς φερόμαστε σύμφωνα με τις αξίες μας και σεβόμαστε όποια γνώμη σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς. Αν η φίλη μου μου ζητήσει να μιλήσουμε για τον χωρισμό της, θα την ακούσω και θα συμπαρασταθώ όσο και με όποιο τρόπο χρειάζεται. Εφόσον ο ξάδελφός μου αποφάσισε να επιχειρήσει, είμαι βέβαιος ότι θα βρει τους κατάλληλους συνεργάτες και αν με χρειαστεί σε κάτι, μπορεί να βοηθήσω όπου μπορώ. Δεν χρειάζεται όμως να παίρνουμε τα θέματα (για την ακρίβεια αυτά που θεωρούμε εμείς θέματα γι αυτούς) όλων των άλλων μαζί μας για την υπόλοιπη μέρα, τις επόμενες μέρες και την υπόλοιπη ζωή μας.

Υπάρχουν επίσης θέματα όπως: τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο, πόσο ύψος έχω, αύριο γίνεται απεργία στα ΜΜΜ, κάθε μέρα μεγαλώνω, ψηφίστηκε αυτή η νομοθεσία, τα οποία ονομάζουμε Εξωτερικές Συνθήκες και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτά. Μπορούμε μόνο να σκεφτούμε και να αξιολογήσουμε αν και πως μας επηρεάζουν και να επανασχεδιάσουμε τις δικές μας ενέργειες μας βάσει αυτών των δεδομένων.

Αν κατανοήσουμε τις τρεις κατηγορίες θεμάτων και επικεντρωθούμε μόνο στα δικά μας θέματα, δεν φαντάζεστε πόσος χρόνος και ενέργεια μπορούν να απελευθερωθούν.

Από σήμερα, προσπάθησε κάθε φορά που κάνεις μια σκέψη, να δεις σε ποια κατηγορία ανήκει. Αν ανήκει σε άλλο άνθρωπο, ευχήσου του καλή επίλυση και άφησέ την να φύγει. Αν είναι κάποια εξωτερική συνθήκη, άφησε τις σκέψεις για την συνθήκη την ίδια και σκέψου μόνο αν και κατά πόσο  σε επηρεάζει και τι μπορείς να κάνεις γι αυτό.

Αν συνεχίσεις να το εξασκείς, πίστεψέ με, πολύ σύντομα θα βρεθείς με άφθονο χρόνο και πολύ πολύ καλύτερη ψυχολογική διάθεση ! ! !

Πάτησε εδώ για να κατεβάσεις έναν έτοιμο οδηγό
για τις καθημερινές εργασίες και ευθύνες

Αν σου άρεσε το άρθρο, μπορείς να γραφτείς και στο newsletter μου.
Μου λένε ότι στέλνω ενδιαφέρονται θέματα 🙂


Μοιραστείτε το