Μοιραστείτε το

Αφορμή γι αυτό το άρθρο στάθηκε η έκφραση ενός φίλου μου «Ας είχα εγώ την εταιρεία (εννοεί την εταιρεία που δουλεύει ως μεσαίο στέλεχος) και θα έβλεπες που θα την έφθανα»

Είμαι βέβαιος ότι και εσύ έχεις πει κάποια στιγμή τη φράση «Ας είχα εγώ αυτή τη θέση και θα έβλεπες τι μπορώ να κάνω».

Τι ισχύει λοιπόν ;

Επειδή με είχε απασχολήσει και εμένα παλαιότερα το θέμα αν ένας ηγέτης γεννιέται ή είναι κάτι που διδάσκεται, θέλω να μοιραστώ σήμερα μαζί σου αυτά που είχα βρει.

Για το ερώτημα εάν ένας ηγέτης γεννιέται ή μπορεί να διδαχθεί, έχουν αναπτυχθεί πάρα πολλές συζητήσεις και η απάντηση μάλλον είναι κάπου στο ενδιάμεσο.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν εκ γενετής φυσικά χαρακτηριστικά ηγεσίας που τους καθιστούν κατάλληλους για ηγετικές θέσεις. Αυτά τα χαρακτηριστικά όμως μπορούν να αναπτυχθούν και να ακονιστούν και μέσω της εκπαίδευσης και της εμπειρίας.

Οι γεννημένοι ηγέτες φαίνεται να έχουν μια φυσική ικανότητα να οδηγούν τους άλλους. Είναι χαρισματικοί, έχουν αυτοπεποίθηση και έχουν ισχυρές διαπροσωπικές δεξιότητες. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να τους βοηθήσουν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των άλλων και να τους διευκολύνουν να ηγούνται αποτελεσματικά. Επίσης, κάποιοι άλλοι έχουν μια φυσική ικανότητα να σκέφτονται στρατηγικά και να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις, τα οποία και αυτά είναι βασικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ηγετών.

Είναι σημαντικό όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι η απλή κατοχή χαρακτηριστικών ηγεσίας δεν εγγυάται ότι κάποιος θα είναι επιτυχημένος ηγέτης.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στον καθορισμό του εάν κάποιος είναι αποτελεσματικός ηγέτης, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιακών του δεξιοτήτων, της ικανότητάς του να παρακινεί και να εμπνέει άλλους και το επίπεδο της συναισθηματικής του νοημοσύνης.

Κάποιοι άλλοι άνθρωποι αναπτύσσουν και ακονίζουν τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά με εκπαίδευση και εμπειρία. Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμοί που προσφέρουν προγράμματα κατάρτισης ηγεσίας και βοηθάνε όσες και όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τις ηγετικές τους δεξιότητες και να μάθουν νέες τεχνικές για την καθοδήγηση άλλων. Αυτά τα προγράμματα μπορεί να καλύπτουν θέματα όπως η επικοινωνία, η λήψη αποφάσεων, η επίλυση συγκρούσεων και η ομαδική εργασία.

Εκτός από τα προγράμματα κατάρτισης, όποιος και όποια επιθυμεί μπορεί επίσης να αναπτύξει τις ηγετικές του δεξιότητες μέσω της εμπειρίας του στην εργασία. Αν κάποιος/α αναλαμβάνει ηγετικούς ρόλους σε ομάδες, στην εργασία του/της, σε φορείς, συλλόγους και εθελοντικές οργανώσεις, σε όποια βαθμίδα και αν είναι, μπορεί να αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και με τον καιρό να βελτιώσει το στυλ ηγεσίας του/της και να γίνει ένας/μία αποτελεσματικός/ή ηγέτης.

Οπότε, η απάντηση στο ερώτημα εάν ένας ηγέτης γεννιέται ή μπορεί να διδαχθεί, είναι πιθανότατα ένας συνδυασμός και των δύο.
16 βήματα για ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση

Αν νοιώθεις ότι και εσύ θέλεις να προσφέρεις στην οικογένειά σου, την εργασία σου, τους συνανθρώπους σου, την πόλη σου, ξεκίνα σήμερα, από εκεί που είσαι και γίνε ο/η ηγέτης της δικής σου ζωής καταρχήν.

Μερικά βήματα, που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό, είναι:

Γνώρισε τον εαυτό σου
Αφιέρωσε χρόνο να βρεις τις προσωπικές σου Αξίες, τις περιοριστικές και τις ενδυναμωτικές πεποιθήσεις σου, τα δυνατά σημεία σου, τις αδυναμίες και τα πάθη σου. Αυτή η αυτογνωσία θα σε βοηθήσει να παίρνεις αποφάσεις που θα ευθυγραμμίζονται με το ποιος/α είσαι και τι πρεσβεύεις. Θα σε βοηθήσει επίσης να ξεκαθαρίσεις τι θέλεις να πετύχεις και το είδος της ζωής που σου αρέσει.

Βάλε ξεκάθαρους στόχους
Αποφάσισε τι θέλεις να πετύχεις στους διάφορους τομείς της ζωής σου, όπως η καριέρα, οι σχέσεις, η προσωπική ανάπτυξη και η υγεία. Βεβαιώσου ότι οι στόχοι σου σου αρέσουν, σε εκφράζουν και είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι και επιτεύξιμοι.

Βάλε τους στόχους σου σε τάξη
Όπως αναφέρω αναλυτικά και στο σχετικό άρθρο, δημιούργησε ένα σχέδιο δράσης.

Σπάσε τους μεγάλους στόχους σε μικρότερους, ευκολότερα διαχειρίσιμους. Δες ποια είναι τα σημαντικά και τα ευχάριστα ανά χρονική περίοδο και γράψε τα σε ένα ημερολόγιο, ένα σημειωματάριο ή όπου σε εξυπηρετεί, ώστε να τα παρακολουθείς με ευκολία.

Μπες στη δράση!
Μείνε όσο συγκεντρωμένος/η μπορείς στο σχέδιο, αλλά επειδή η ζωή είναι απρόβλεπτη, ταυτόχρονα να είσαι ευέλικτος/η στις αλλαγές που μπορεί να χρειαστούν να κάνεις στη προσέγγισή σου.

Μην φοβάσαι να επιστρέφεις και να κάνεις προσαρμογές καθώς προχωράς και να θυμάσαι:

Η πρόοδος, όσο μικρή κι αν είναι, παραμένει πρόοδος!

Δημιούργησε το υποστηρικτικό σου περιβάλλον
Οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεσαι έχουν σημαντική επίδραση και αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική σου κατάσταση.

Οπότε, σου προτείνω να έρθεις πιο κοντά με τους γνωστούς, τους φίλους, τα μέλη της οικογένειάς σου, δασκάλους, μέντορες που σε υποστηρίζουν και σε ενθαρρύνουν και να αποφεύγεις όποιους φέρνουν αρνητικότητα στη ζωή σου.

Ανέπτυξε μια νοοτροπία ανάπτυξης
Νοοτροπία ανάπτυξης σημαίνει να πιστεύεις ότι με υπομονή και επιμονή μπορείς να βελτιώνεσαι και να αναπτύσσεσαι καθημερινά. Να μάθεις να αποδέχεσαι τις προκλήσεις και τις αποτυχίες ως ευκαιρίες για ανάπτυξη. Όταν έχεις μια σωστή νοοτροπία ανάπτυξης, είναι πιο εύκολο να ξεπερνάς τα εμπόδια και να πετυχαίνεις τους στόχους σου.

Φρόντιζε τον εαυτό σου
Η καθημερινή φροντίδα του εαυτού σου είναι απαραίτητο στοιχείο για να γίνεις ο/η ηγέτης της ζωής σου. Και αυτό περιλαμβάνει τη φροντίδα της σωματικής, της ψυχικής και συναισθηματικής σου ευεξίας. Δίνε προτεραιότητα στις δραστηριότητες που σε κάνουν να νιώθεις καλά, όπως η άσκηση, ο διαλογισμός και το να περνάς χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου
Μάθε να παίρνεις την ευθύνη για τις επιλογές, τις αποφάσεις και τις ενέργειές σου. Εκπαιδεύσου να δημιουργείς αποτελέσματα και να ζεις μια ζωή ευθυγραμμισμένη με τις Αξίες και τις πεποιθήσεις σου.

Γιόρταζε τις επιτυχίες σου
Να γιορτάζεις τις επιτυχίες σου, τα επιτεύγματά σου, όσο μικρά κι αν είναι. Η αναγνώριση της προόδου μας βοηθάει να παραμένουμε παρακινημένοι και συγκεντρωμένοι στους στόχους μας.

Το να γίνεις ο/η ηγέτης της ζωής σου είναι ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης, προσωπικής ανάπτυξης και ανάληψης ελέγχου των σκέψεων, των πράξεων και των αποφάσεών σου.

Θα χρειαστεί κάποιες φορές να βγεις έξω από τη ζώνη άνεσής σου και να αναλάβεις την ευθύνη για τη δημιουργία της ζωής που θέλεις.

Πίστεψέ με όμως, αξίζει τον κόπο !

α

Αν σου άρεσε το άρθρο, μπορείς να γραφτείς και στο newsletter μου.
Μου λένε ότι στέλνω ενδιαφέρονται θέματα 🙂


Μοιραστείτε το