Μοιραστείτε το

∆εν υπάρχει πραγµατική ποιότητα σ’ όλο τον κόσµο, που να µπορεί να την ξεχωρίσει κανείς από το σωστό τρόπο ζωής.

Η Ηθική του Xαρακτήρα διδάσκει ότι υπάρχουν βασικές αρχές της αποτελεσματικής ζωής και ότι οι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να γνωρίσουν την πραγματική επιτυχία και διαρκή ευτυχία, παρά μόνο αν μάθουν και εντάξουν αυτές τις αρχές στη βασική δομή του χαρακτήρα τους.

Οι αρχές αυτές είναι η ακεραιότητα, η ταπεινοφροσύνη, η πίστη, η εγκράτεια, το θάρρος, η δικαιοσύνη,  η υπομονή, η εργατικότητα, η απλότητα και η αξιοπιστία.

Λίγο μετά τον 1ο Παγκόσµιο Πόλεµο η βασική θεώρηση της επιτυχίας άρχισε να μετατοπίζεται στην Ηθική της Προσωπικότητας. Η επιτυχία έγινε περισσότερο συνάρτηση της προσωπικότητας, της δηµόσιας εικόνας του ατόμου, της στάσης και της συμπεριφοράς, των δεξιοτήτων και των τεχνικών.

Η Ηθική της Προσωπικότητας ακολουθεί ουσιαστικά δύο δρόμους: τις τεχνικές των ανθρωπίνων και δημοσίων σχέσεων και τη θεωρία της θετικής πνευματικής αντιμετώπισης. (Π.χ το γέλιο κερδίζει  τους ανθρώπους, ότι πιστέψετε πάρα πολύ, µπορείτε να το καταφέρετε …).

Και κάποιες προσεγγίσεις της προσωπικότητας πήραν σαφή κατεύθυνση χειραγώγησης, ακόμα και εξαπάτησης ενθάρρυναν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τεχνάσματα για να γίνονται αρεστοί στους άλλους ή να προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται για τα χόμπυ των άλλων, προκειμένου να αποκτήσουν από αυτούς αυτό που ήθελαν. Ή, να χρησιμοποιούν «το βλέμμα του ισχυρού» ή να επιτυγχάνουν αυτό που ήθελαν με τη μέθοδο του εκφοβισμού.

Βεβαίως, στοιχεία της Ηθικής της Προσωπικότητας, όπως η ανάπτυξη της προσωπικότητας, η εκπαίδευση σε επικοινωνιακές δεξιότητες, η διδασκαλία σχετικά με τις στρατηγικές επιρροής και τη θετική σκέψη είναι ευεργετικά και ορισμένες φορές απαραίτητα για την επιτυχία. Είναι όµως δευτερεύουσες ιδιότητες. Είναι σαν να ξεχνάµε τα θεµέλια, σαν να ξεχνάµε να σπείρουµε πριν θερίσουµε.

Αν είµαι διπρόσωπος και ανειλικρινής, όσες στρατηγικές και τακτικές και αν εφαρµόσω στις σχέσεις μου με τους άλλους ανθρώπους, µακροπρόθεσμα θα χάσω. Τελικά θα εισπράξω δυσπιστία και στη συνέχεια ότι και αν κάνω, ακόµη και σωστό, θα χαρακτηρίζεται σαν χειραγώγηση. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις, αν λείπει η εµπιστοσύνη δεν υπάρχει έδαφος γα µακροχρόνια επιτυχία.

Στις βραχυχρόνιες σχέσεις, οι τεχνικές της ηθικής της προσωπικότητας δηµιουργούν ένα περιβάλλον που µπορεί κανείς να επιτύχει, να παίζει µε τους κανόνες. Στις µακροχρόνιες όµως σχέσεις, χωρίς ηθική του χαρακτήρα δεν υπάρχει ελπίδα σχέσεων. Υπάρχουν άνθρωποι που εμπιστευόμαστε ανεξάρτητα από το αν είναι εύγλωττοι ή αν έχουν καλές τεχνικές συµπεριφοράς.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν υπάρχει εύκολος δρόµος να κόψουμε. Η εξέλιξή µας έχει στάδια και κάθε προσπάθεια για πήδηµα φάσεων για να “γλιτώσουμε χρόνο” δεν οδηγεί πουθενά.

Αν λαµβάνετε µέρος σε τουρνουά τένις και είστε πρωτάρης, µπορείτε µε θετική σκέψη να νικήσετε έναν επαγγελµατία; Μπορείτε µε θετική σκέψη να παίξετε πιάνο χωρίς να ξέρετε; Είναι αντίθετο στη φύση. Τα ίδια συµβαίνουν και µε την ανθρώπινη συµπεριφορά και τις σχέσεις.

Βραχυχρόνια, σε ένα τεχνητό κοινωνικό σύστηµα (π.χ σχολείο, επιχείρηση, …) µπορεί κάποιος να καταφέρει να προχωρήσει αν µάθει τα κόλπα και παίξει το παιχνίδι καλά. Για όλα όμως χρειάζεται υποµονή. Οι περισσότεροι βιάζονται να προχωρήσουν, βιάζονται να µην κοπιάσουν ή να μην πονέσουν και ψάχνουν για γρήγορες και προσωρινές λύσεις.

Σε σχέσεις µιας ή ολίγων επαφών και µικρής διάρκειας µπορεί κανείς να χρησιµοποιήσει τις µεθόδους της Ηθικής της Προσωπικότητας για καλές εντυπώσεις και προσποίηση. Το αποτέλεσµα όµως δεν έχει µονιµότητα.

Αν δεν υπάρχει βαθιά αξιοπρέπεια, ακεραιότητα, δύναµη χαρακτήρα, οι προκλήσεις της ζωής θα φέρουν αργά ή γρήγορα στην επιφάνεια τα πραγµατικά κίνητρα. Είναι ο χαρακτήρας που επικοινωνεί µακροχρόνια.

Υπάρχουν βέβαια και άτοµα που έχουν δύναµη χαρακτήρα, αλλά τους λείπουν οι επικοινωνιακές ικανότητες και προφανώς αυτό επηρεάζει τις σχέσεις τους. Όµως το αποτέλεσµα είναι δευτερεύον.

Αυτό που είμαστε επικοινωνεί πιο έντονα και περισσότερο από οτιδήποτε λέμε ή κάνουμε.

Όλοι έχουµε γύρω µας κάποιους ανθρώπους που τους εµπιστευόµαστε απόλυτα και συνεργαζόµαστε άριστα µαζί τους, γιατί ξέρουµε το χαρακτήρα τους, ανεξάρτητα από την ευγλωττία τους ή την χρήση επικοινωνιακών, τεχνητών θετικών εντυπώσεων.

Σύμφωνα με τον William George Jordan: “Στα χέρια κάθε ανθρώπου δίνεται µια µεγάλη δύναµη για το καλό ή το κακό – η σιωπηρή, ασυνείδητη, αθέατη επιρροή της ζωής του. Πρόκειται για τη σταθερή ακτινοβολία του τι πραγµατικά είναι κάποιος και όχι τι προσποιείται ότι είναι».

Από το βιβλίο «Οι επτά συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων», του Stephen R. Covey, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Οι αρχές και οι αξίες καθορίζουν τον τρόπο της ζωής μας, των σκέψεών μας και των ενεργειών μας.

Και βάσει αυτών πορευόμαστε στους πολλούς ρόλους που έχουμε όλοι καθημερινά  στο προσωπικό, επαγγελματικό και το κοινωνικό μας περιβάλλον και σε τομείς όπως οι σχέσεις, η υγεία μας, τα οικονομικά, η πνευματικότητα, κα.

Κάποιοι από τους ρόλους μας, είναι:
  • Άνδρας – γυναίκα, παιδί, γονέας, σύντροφος/σύζυγος, ερωμένος/η
  • Εργαζόμενος, υπάλληλος, προϊστάμενος, αφεντικό
  • Μαθητής, δάσκαλος
  • Φίλος, θρησκευόμενος
  • Κλπ
Και κάποιες αρχές ή αξίες είναι:
  • Αγάπη, Αξιοπιστία, αξιοπρέπεια, ακεραιότητα, ανθρωπιστική διάθεση, απλότητα, αυτοπειθαρχία, αφοσίωση
  • Γενναιοδωρία
  • Δημοκρατικό πνεύμα, Δικαιοσύνη
  • Εγκράτεια, ενσυναίσθηση, εσωτερική γαλήνη, εργατικότητα
  • Θάρρος
  • Καλοσύνη, κοινωνική συνείδηση
  • Παραγωγικότητα, πειθαρχία, Πίστη
  • Σεβασμός, συνεργασία
  • Τιμιότητα, τόλμη
  • Υπομονή, υπεράσπιση ανθρώπινων-πολιτικών δικαιωμάτων / των αδυνάτων
  • Φιλαλήθεια
  • Ταπεινοφροσύνη
-Έχετε αναρωτηθεί ή έχετε καταγράψει ποιες είναι οι δικές σας αρχές και αξίες και κατά πόσο τις ακολουθείτε στην καθημερινή σας ζωή;
-Βάσει ποιων αρχών και αξιών παίρνετε την κάθε σας απόφαση και ενεργείτε ;
-Πόσο ικανοποιημένοι είστε με αυτές τις επιλογές και αποφάσεις; Και το σημαντικότερο, πως αισθάνεστε μετά;
Αγάπη; Ανακούφιση; Ενοχές; Εσωτερική πληρότητα; Ευγνωμοσύνη; Θυμό; Λύπη; Χαρά;
-Αναρωτηθείτε γιατί νιώθετε έτσι. Αν είχατε την ευκαιρία να αλλάξετε την ενέργειά σας ή την επόμενη φορά που θα είστε στην ίδια θέση, πως θέλετε να ενεργήσετε ;

Αν αντιμετωπίζεις και εσύ κάποιο παρόμοιο θέμα,
εδώ είμαι να το συζητήσουμε, να το φωτίσουμε και να το λύσουμε!


Μοιραστείτε το