Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια/ος από μας, που να μην φιλοδοξεί για ένα καλύτερο αύριο.
Για τα προσωπικά μας, τα επαγγελματικά μας, για τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.
Μέχρι που όμως απλά ονειρευόμαστε και που αναλαμβάνουμε δράση για να υλοποιήσουμε αυτό που θέλουμε ;
Πολλοί άνθρωποι, μπερδεύουν τα όνειρα και τους στόχους, και κάνοντάς το αυτό, δεν έχουν κάποια πρόοδο στο να βελτιώσουν ουσιαστικά την καθημερινότητά τους.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε:
- Τι είναι τα όνειρα;
- Τι είναι οι στόχοι;
- Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους;
- Πως μπορούμε να μετατρέψουμε τα όνειρά μας σε εφικτούς στόχους;
Τι είναι ένα Όνειρο;
Ένα όνειρο μπορούμε να το περιγράψουμε ως μια σειρά από εικόνες, σκέψεις, επιθυμίες ή συναισθήματα που περνούν από το μυαλό μας.
Είναι κάτι υπέροχο που μπορούμε να δημιουργούμε στη φαντασία μας και που τις περισσότερες φορές σχετίζεται με το μέλλον μας. Είναι κάτι που ευχόμαστε και ελπίζουμε να το πετύχουμε κάποια μέρα. Είναι κάτι φιλόδοξο, αλλά όχι ιδιαίτερα απτό.
Για παράδειγμα, μπορούμε να ονειρευόμαστε να αποκτήσουμε την δική μας επιχείρηση ή να ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο ή να βοηθήσουμε να εξαλειφθεί η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα!
Τα όνειρα μπορεί να είναι αυθόρμητα ή να είναι επιθυμίες που έχουμε εδώ και καιρό. Συχνά διαμορφώνονται και επηρεάζονται από αυτά που βλέπουμε τακτικά γύρω μας, από κάτι που διαβάσαμε ή ακούσαμε ή που έκανε κάποιος άνθρωπος που θαυμάζουμε.
Τα όνειρα μπορούν να μας φωτίσουν!
Μπορούν να μας ενθουσιάσουν για το μέλλον, να μας φέρουν σε μακρινές χώρες ή να κάνουμε συναρπαστικά πράγματα.
Μας επιτρέπουν να κάνουμε δυνατό, αυτό που φαίνεται αδύνατο.
Τι είναι ο στόχος;
Από την άλλη ένας στόχος είναι κάτι απτό και συγκεκριμένο — είναι κάτι που σχεδιάζω και δεσμεύομαι να το πετύχω σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μακροπρόθεσμο ή βραχυπρόθεσμο.
Να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση έως τα 35 μου ή σε 2 χρόνια από τώρα.
Να ξυπνάω κάθε πρωί στις 7:00 π.μ.
Να διαβάζω ένα βιβλίο το μήνα
Να πάρω μέρος στον επόμενο Μαραθώνιο
Σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα, δεν κάνουμε μόνο τη διατύπωση του στόχου, αλλά καταγράφουμε και τις ενέργειες, τα βήματα που θα κάνουμε για τους πετύχουμε.
Όνειρα / Στόχοι: 9 σημαντικές διαφορές
1. Τα όνειρα έρχονται πριν από τους στόχους
Ή πιο σωστά, δεν υπάρχει στόχος χωρίς όνειρο. Τα όνειρα έρχονται πρώτα και πρέπει να είναι πρώτα γιατί τα όνειρα γεννούν στόχους.
Όλα ξεκινάνε από μια σκέψη, μια επιθυμία, μια φαντασίωση, που την θρέφουμε στο μυαλό μας μέχρι να γίνει ένα όραμα που είμαστε έτοιμοι να επιδιώξουμε και να πετύχουμε. Και τότε μπορούμε να αρχίσουμε την στοχοθεσία του.
Henry Ford -> αυτοκίνητο
Thomas Edison και όλοι οι εφευρέτες
Η Ακρόπολη, ο Πύργος του Eiffel
Να πάμε στο φεγγάρι
Να γίνει κάποιος κορυφαίος στον τομέα του
2. Τα όνειρά μας εμπνέουν τους στόχους μας
Τα όνειρα, όπως και πολλά άλλα πράγματα, χρειάζονται μια πηγή καυσίμου για να παραμείνουν ζωντανά. Όσο περισσότερη εργασία καταβάλλουμε για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας, τόσο περισσότερες δυνατότητες θα τους δίνουμε για να πραγματοποιηθούν. Τα όνειρά μας μπορούν να μας εμπνεύσουν να αλλάξουμε τη ζωή μας, αλλά μόνο εάν αναλάβουμε δράση (με τη μορφή του να θέσουμε στόχους).
Παράδειγμα:
Όνειρο: Θέλω να γίνω συγγραφέας.
Στόχος: Θα γράφω 500 λέξεις κάθε μέρα.
3. Οι στόχοι απαιτούν δράση
Τα όνειρά μας συνθέτουν ένα όραμα για το πώς θέλουμε να μοιάζει το μέλλον μας. Είναι όμως γενικά και αφηρημένα και κάτι που σκεφτόμαστε παθητικά, χωρίς να κάνουμε κάτι γι αυτό.
Από την άλλη πλευρά, οι στόχοι είναι οι ενέργειες που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε για να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Όνειρα μπορούμε να κάνουμε οπουδήποτε, ενώ οι στόχοι επιτυγχάνονται μόνο εάν αναλάβουμε δράση.
Παράδειγμα:
Όνειρο: Μια μέρα, θέλω να έχω πολλά λεφτά.
Στόχος: Θα βάζω 100 ευρώ τον μήνα σε έναν προθεσμιακό λογαριασμό.
4. Τα όνειρα είναι δωρεάν, αλλά οι στόχοι έχουν ένα τίμημα
Τα όνειρα δεν κοστίζουν τίποτα. Μπορούμε να ονειρευόμαστε όσες φορές θέλουμε μέσα σε μια μέρα, χωρίς περιορισμούς.
Οι στόχοι όμως, δεν είναι έτσι. Όταν τους σχεδιάζουμε χρειάζεται να σκεφτούμε εάν είναι επιτεύξιμοι ή όχι. Μπορεί να χρειάζονται χρήματα, χρόνο και άλλους πόρους ή θυσίες για να τους πετύχουμε και αυτό θέτει ένα όριο στους στόχους που μπορούμε να θέτουμε κάθε φορά ή να τρέχουμε παράλληλα.
Παράδειγμα:
Όνειρο: Θέλω να γίνω δρομέας.
Στόχος: Θέλω να τρέξω στον επόμενο μαραθώνιο
Θα ξυπνάω στις 5:30 π.μ. κάθε μέρα για να τρέξω την απόσταση που έχω ορίσει στο πρόγραμμα προπόνησής μου. Και μπορεί να χρειαστεί να αφήνω το ζεστό μου κρεβατάκι νωρίς το πρωί, όπως και να έχω δύναμη θέλησης για να επιμένω στις περιόδους που μπορεί να κουράζομαι και να σκέφτομαι να σταματήσω.
5. Τα όνειρα είναι ρευστά, οι στόχοι έχουν προθεσμίες
Αλήθεια, θυμάστε τι όνειρα είχατε ως παιδιά; Τι όνειρα είχατε στα εφηβικά σας χρόνια; Τι όνειρα έχετε τώρα ; Τα περισσότερα όνειρά μας αλλάζουν στην πορεία της ζωής μας και συνεχίζουν να αλλάζουν καθώς αποκτάμε νέες εμπειρίες στη ζωή.
Όσον αφορά τους στόχους όμως, επειδή γίνονται με προβλεπόμενη προθεσμία, δεν υπάρχει τόσος χώρος για να κινηθούμε. Μπορεί να αρχίσουν να ποικίλουν οι τύποι στόχων που βάζουμε, δεν μπορούμε να τους αλλάζουμε εάν θέλουμε να τους πετύχουμε.
Παράδειγμα:
Όνειρο: Θέλω να γίνω αστροναύτης.
Στόχος: Θα αποκτήσω πτυχίο στην Επιστήμη των Υπολογιστών μέχρι το τέλος του 2023.
6. Οι στόχοι έχουν προθέσεις
Όταν βάζουμε έναν στόχο, κοιτάμε να είναι εφικτός, ρεαλιστικός και να έχουμε να πρόθεση να τον πετύχουμε. Αν βάλουμε στόχο να τρέξουμε στον επόμενο Μαραθώνιο και τώρα δεν περπατάμε ούτε γύρω από το τετράγωνο της πολυκατοικίας μας, αυτός ο στόχος δεν φαίνεται και πολύ εφικτός, τι λέτε;
Παράδειγμα:
Όνειρο: Θέλω να φύγω από τη δουλειά μου και να μην κοιτάξω ποτέ πίσω.
Στόχος: Θα κάνω αίτηση σε τρεις θέσεις εργασίας που φαίνονται καλύτερες για μένα από την τρέχουσα δουλειά μου μέχρι το τέλος του μήνα.
7. Οι στόχοι έχουν συγκεκριμένα κριτήρια
Τα όνειρά μας εκτός από ασαφή, είναι συνήθως και αρκετά ρευστά. Δεν μετράμε πραγματικά την τρέχουσα πρόοδό μας προς την ημέρα που θα γίνει το όνειρο μας πραγματικότητα.
Οι στόχοι αντίθετα, έχουν κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσουμε και βήματα που πρέπει να ολοκληρώνουμε, για να μπορούμε να μετράμε την πρόοδό μας. Οι στόχοι είναι δομημένοι και ξέρουμε κάθε στιγμή που βρισκόμαστε.
Παράδειγμα:
Όνειρο: Θέλω να έχω τον έλεγχο του χρόνου μου.
Στόχος: Θα κάνω αίτηση σε τρία σχολές που προσφέρουν προγράμματα MBA έως τις 30 Απριλίου, προκειμένου να μάθω πώς να διευθύνω καλύτερα τη δική μου επιχείρηση.
8. Οι στόχοι τελειώνουν με αποτελέσματα
Τα όνειρα είναι ασαφή. Δεν γνωρίζουμε αν αναζητάμε κάποιο αποτελέσματα ή απλά μας διακινείται κάποιο συναίσθημα.
Ενώ οι στόχοι μπαίνουν ώστε στο τέλος να έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα που θα μας κάνει καλύτερους από ότι πριν ξεκινήσουμε.
Παράδειγμα:
Όνειρο: Θέλω να ζήσω μια ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή.
Στόχος: Θα γράφω τρία πράγματα στο ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μου κάθε βράδυ για τα οποία είμαι ευγνώμων για να με βοηθήσουν να γνωρίζω όλα τα καλά πράγματα στη ζωή μου.
9. Οι στόχοι μας προκαλούν
Τα όνειρά δεν μας ασκούν κάποια πίεση. Μπορεί να εξαντλήσουν τη φαντασία μας, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να μας προκαλέσουν πραγματικά με τον τρόπο που κάνει ένας στόχος.
Οι στόχοι απαιτούν δράση και δουλειά. Η διαδικασία για την επίτευξη των στόχων μας θα μας φέρει προκλήσεις που σίγουρα θα οδηγήσουν σε προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξή μας.
Όταν θέτουμε σωστά τους στόχους μας, είναι αρκετά απαιτητικοί ώστε να μην βαριόμαστε. Θα μας δίνουν το κίνητρο που χρειαζόμαστε για να φτάσουμε τις δυνατότητές μας και θα μας κρατούν ενθουσιασμένους με το τελικό αποτέλεσμα.
Παράδειγμα:
Όνειρο: Θέλω να γίνω καλή μαγείρισσα.
Στόχος: Θα μάθω να μαγειρεύω τουλάχιστον ένα πιάτο αρκετά καλά για να κάνω ένα δείπνο στους φίλους μου τον επόμενο μήνα.
Οπότε, τα όνειρα είναι απαραίτητα για να δημιουργήσουμε την καλύτερη ζωή που θέλουμε για τον εαυτό μας.
Και αν δεν ονειρευτούμε πρώτα κάτι, πως θα το υλοποιήσουμε και θα το κάνουμε πράξη;
Αν όμως περιμένουμε να γίνουν μόνα τους πραγματικότητα «κάποια» μέρα, φοβάμαι πως αυτή η «κάποια» μέρα δεν θα έρθει ποτέ.
Και εδώ μπαίνουν οι στόχοι, τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε αυτήν την ζωή.
Τα όνειρα και οι στόχοι είναι ένας μεγαλειώδης συνδυασμός, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τις διαφορές τους και να εργαστούμε για να συνδυάσουμε τα απαραίτητα κομμάτια και να ζήσουμε μια μέρα το κάθε όνειρό μας.
Πώς μετατρέπουμε τα όνειρά μας σε εφικτούς στόχους
Για να αρχίσουμε να μετουσιώνουμε τα όνειρά μας στο επόμενο επίπεδο και να δημιουργούμε στόχους που να μπορούν να υλοποιηθούν:
Κάνουμε το όνειρό μας ξεκάθαρο
Μέχρι να γίνει το όνειρό μας αρκετά ώριμο ώστε να μετατραπεί σε έναν εφικτό στόχο, πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο τι πραγματικά θέλουμε. Να το φέρουμε από τη φαντασία στην πραγματικότητα.
Μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να γίνουν τα όνειρά μας πιο ξεκάθαρα, είναι:
- Να πάρουμε έμπνευση από ιστορίες επιτυχίας
- Να διαβάζουμε ιστορίες επιτυχημένων ανθρώπων και παράλληλα να σκεφτόμαστε τα δικά μας όνειρα. Τέτοιες ιστορίες μπορούν να μας βοηθήσουν να βάλουμε τα όνειρά μας στη σωστή προοπτική.
- Να οραματιστούμε πως θέλουμε το μέλλον μας
- Να ενεργοποιήσουμε τη δύναμη του οράματος για να απεικονίσουμε το δικό μας μέλλον και να αφήσουμε το μυαλό μας να είναι συντονισμένο με αυτό που επιθυμούμε για τον εαυτό μας.
Είναι γνωστό ότι έλκουμε τις εικόνες και τις καταστάσεις που έχουμε στο μυαλό μας.
Σκεφτόμαστε το όνειρό μας
Το μυαλό είναι πολύ ισχυρό και έχει την ικανότητα να δημιουργεί φανταστικές έννοιες που μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικότητα. Οι πολυκατοικίες, οι δρόμοι, τα ηλεκτρονικά, ό,τι υπάρχει σήμερα στη ζωή μας ξεκίνησαν πρώτα σαν όνειρα.
Βλέπουμε τη μεγάλη Εικόνα
Τα όνειρα είναι δωρεάν, γι’ αυτό να σκεφτόμαστε όσο πιο ευρεία γίνεται. Να βλέπουμε τη μεγαλύτερη εικόνα του ονείρου μας, το υψηλότερο δυνατό επίπεδο που νομίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε.richard-branson, Virgin ->Αν άκουγα τις ειδήσεις, τους πολιτικούς και τους ανταγωνιστές μου, δεν θα είχα κάνει τίποτα από αυτά που έχω σήμερα.
Γράφουμε το όνειρό μας
Αποτυπώνουμε τα όνειρά μας γράφοντάς το. Ακόμα καλύτερα με χαρτί και στυλό, αντί να τα πληκτρολογούμε στον υπολογιστή. Αυτό κάνει τα όνειρά μας ακόμα πιο ξεκάθαρα. Και δεν χρειάζεται να κάνουμε εκπτώσεις όταν τα γράφουμε. Τα καταγράφουμε όπως μας έρχονται.
Σπάμε το όνειρό μας σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους
Ίσως να μην μπορούμε να υλοποιήσουμε το όνειρό μας στην αρχική του κατάσταση, και γι’ αυτό χρειάζονται στόχοι. Χρειάζεται να καταρτίσουμε ένα σχέδιο και μια δομή για την επίτευξη του ονείρου μας, που θα περιλαμβάνει τον καθορισμό βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων που θα μας οδηγήσουν στην πραγμάτωση του ονείρου μας.
Βραχυπρόθεσμους ονομάζουμε τους στόχους που θέτουμε για ολοκλήρωση από τώρα έως και 3 μήνες ή σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ενώ, μακροπρόθεσμοι είναι οι στόχοι που μπορεί να χρειαστούν από 1 έως 3 χρόνια ή και περισσότερα χρόνια για να επιτευχθούν.Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι είναι στην πραγματικότητα τα σκαλοπάτια προς την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων, που τελικά μας οδηγούν στο όνειρό μας.
Κάνουμε τους στόχους SMART
Αυτό που κάνει ένα στόχο να διαφέρει από ένα όνειρο, είναι το πλαίσιο του στόχου. Ένα από τα πιο δημοφιλή πλαίσια είναι το SMART που διατύπωσε ο George T. Doran το 1981. Το πλαίσιο SMART σημαίνει ότι κάθε ένας από τους στόχους που θέτουμε για την επίτευξη του ονείρου μας πρέπει να είναι συγκεκριμένος, μετρήσιμος, εφικτός, σχετικός/ρεαλιστικός και χρονικά οριοθετημένος.
Σπάμε κάθε στόχο σε βήματα
Πέρα από τη δημιουργία SMART στόχων, χωρίζουμε επίσης κάθε στόχο σε βήματα. Τα βήματα είναι μικρότεροι στόχοι που μπορούν να επιτυγχάνονται σε σύντομα χρονικά διαστήματα.
Όταν πετυχαίνουμε αυτούς τους μικρότερους στόχους, μας δίνεται κουράγιο και κίνητρο για να συνεχίσουμε να πλησιάζουμε το μεγάλο μας όνειρο. Και έτσι μπορούμε να έχουμε τα μάτια μας στο μεγάλο όνειρο και ταυτόχρονα να εστιάζουμε στα βήματα.
Αν χρειάζεσαι βοήθεια με τα όνειρα και τους στόχους σου
Μπορείς επίσης να διαβάσεις:
Βάζω τους στόχους μου σε τάξη !
SMART – Τα στοιχεία που περιλαμβάνει μια σωστή στοχοθεσία
Αν σου άρεσε το άρθρο, μπορείς να γραφτείς και στο newsletter μου.
Μου λένε ότι στέλνω ενδιαφέρονται θέματα 🙂