Μοιραστείτε το

  • Πόσα γνωρίζουμε πραγματικά για τις πεποιθήσεις μας;
  • Πώς διαμορφώνονται και πώς επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή;

Οι πεποιθήσεις, αυτές οι βαθιά ριζωμένες αλήθειες που διαμορφώνουν τη σκέψη και τις δράσεις μας, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία μας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι πεποιθήσεις, την επιρροή τους στις επιλογές και τις αποφάσεις μας, καθώς και πώς μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε και να τις αλλάξουμε προς όφελός μας.

Πώς ξεκινάνε όλα

Όταν έρθουμε στη ζωή, δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα.

Όσο είμαστε στην κοιλιά της μητέρας μας γίνονται κάποιες καταγραφές ερεθισμάτων από τον έξω κόσμο και τον ψυχισμό της μητέρας μας και η πλήρης καταγραφή ερεθισμάτων από τη ζωή μας στον κόσμο, ξεκινάει με τη γέννησή μας.

Όταν γεννιόμαστε, μπορούμε να ξεχωρίσουμε μόνο 2 πράγματα και να αντιδράσουμε σε αυτά. Τους δυνατούς ήχους και τον φόβο μην πέσουμε κάτω.

Δεν αναγνωρίζουμε τίποτα άλλο. Δεν ξέρουμε ότι είμαστε αυτόνομοι άνθρωποι, αν έχουμε γεννηθεί κορίτσι ή αγόρι, αν είμαστε όμορφοι, άσχημοι, αν είμαστε καλοί ή κακοί άνθρωποι

Αρχίζουμε λοιπόν να παίρνουμε ερεθίσματα από τον κοινωνικό μας περίγυρο. Τους γονείς μας, τους παππούδες μας, τους δασκάλους μας, την κοινωνία, το πολιτιστικό και το θρησκευτικό περιβάλλον που μεγαλώνουμε και βάσει αυτών αρχίζουμε  να σχηματίζουμε μια εικόνα για τον κόσμο μας.

Σαν παιδιά το μυαλό μας είναι άδειο και είναι δύσκολο να φιλτράρουμε την πληροφορία που παίρνουμε. Αν οι γονείς μας μας πουν τι έξυπνος που είσαι, θα ζούμε μια ζωή που θα πιστεύουμε ότι είμαστε έξυπνοι.

Ωραία!

Αν όμως δεν μας το πει κανείς αυτό, θα ζούμε μια ζωή, χωρίς να ξέρουμε τις ανεξάντλητες δυνατότητες που έχουμε.

Ενώ τώρα σκεφτείτε τώρα στην ηλικία που είστε, αν έρθει κάποιος να σας πει ¨Τι ωραία τα μπλε μαλλιά που έχετε», η πληροφορία φιλτράρεται κατευθείαν από αυτά που ξέρετε και το πιο πιθανόν να αγνοήσετε αυτό που σας έχουν πει, γιατί ξέρετε ότι δεν ισχύει.

Σαν παιδιά όμως δεν έχουμε αυτήν τη δύναμη γιατί δεν έχουμε καταγραφές στο υποσυνείδητο, οπότε ότι μας πουν το πιστεύουμε χωρίς δεύτερη σκέψη και περνά κατευθείαν σαν πεποίθηση.

Άρα, οι πεποιθήσεις μας είναι οι ιδέες μας για τον κόσμο, βασισμένες σε αυτά που μας έχουν μάθει.

Είναι το αίσθημα βεβαιότητας που έχουμε για οτιδήποτε.

Έως τα 7-8 έτη μας έχουμε εδραιώσει ένα ισχυρό σύστημα πεποιθήσεων, που θα επηρεάζει τον τρόπο αντίδρασης, ενεργειών για την υπόλοιπη ζωή μας.

 Εκτός από το περιβάλλον που μεγαλώνουμε, διαμορφώνουμε πεποιθήσεις και από:

  • Τις εμπειρίες μας, ιδίως από εκείνες που έχουν έντονο συναισθηματικό αντίκτυπο και συχνά αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία πεποιθήσεων, και την
  • Εκπαίδευση και την πληροφόρηση: Όσα μαθαίνουμε, είτε μέσω της εκπαίδευσης είτε μέσω των μέσων ενημέρωσης, επηρεάζουν τις πεποιθήσεις που αναπτύσσουμε.

Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει, καθένας μας έχει τις δικές του πεποιθήσεις.

Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι η γη είναι στρογγυλή και γυρίζει και νιώθει βεβαιότητα γι αυτό. Κάποιος άλλος μπορεί να πιστεύει ότι η γη είναι επίπεδη.

Ανάλογα με αυτά που πιστεύουμε, με αυτά που υπάρχουν στο μυαλό μας, από εκεί παίρνουμε ώθηση για να κάνουμε ότι κάνουμε.

Η σημασία των πεποιθήσεων στη ζωή μας

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι οι πεποιθήσεις έχουν σημαντική επίδραση στη ζωή μας, καθώς καθορίζουν:

  • Πρόσληψη πληροφοριών: Τι προσέχουμε και πώς ερμηνεύουμε τα δεδομένα που μας προσφέρει ο κόσμος.
  • Την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμησή μας: Πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και πώς αυτή η αντίληψη επηρεάζει την αυτοπεποίθηση και την αυτοαξία μας.
  • Τις Διαπροσωπικές μας σχέσεις: Οι πεποιθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε και σχηματίζουμε σχέσεις με άλλους.
  • Την λήψη αποφάσεων: Οι πεποιθήσεις μας μπορούν να καθοδηγήσουν τις επιλογές και τις αποφάσεις μας, από μικρές καθημερινές επιλογές μέχρι μεγάλες ζωτικές αποφάσεις.

Από τις πεποιθήσεις καθορίζονται τα συναισθήματά μας, οι σκέψεις για τον εαυτό μας και τους άλλους και η συμπεριφορά που θα έχουμε στη ζωή μας.

Πιστεύω ότι κατανοείτε τώρα πόσο σημαντικές είναι  στη ζωή μας!

Μπορούν να δράσουν ως φάρος που θα φωτίζει τον δρόμο μας ή ως φραγμός που θα μας κρατάει στάσιμους.

Οι πεποιθήσεις  είναι καταγραμμένες όλες στο υποσυνείδητό μας και μπορούμε να  τις δουλέψουμε με εργαλεία όπως ο ΝευροΓλωσσικός Προγραμματισμός, η Συστημική Αναπαράσταση, η Υπνοθεραπεία ή οι επαναλαμβανόμενες θετικές επιβεβαιώσεις.

Τύποι Πεποιθήσεων

Τις πεποιθήσεις τις διακρίνουμε σε δύο κατηγορίες: τις ενδυναμωτικές και τις περιοριστικές.

Ενδυναμωτικές πεποιθήσεις

Ενδυναμωτικές θεωρούμε τις πεποιθήσεις που μας προάγουν, μας ενδυναμώνουν, μας πάνε μπροστά.

Είναι αυτές που μας υποστηρίζουν να επιτύχουμε τους στόχους μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Αυτές οι πεποιθήσεις βασίζονται σε ιδέες της αξίας, της αυτοαποδοχής και της αυτοεκτίμησης.

Παραδείγματα Ενδυναμωτικών Πεποιθήσεων

  • Είμαι ικανός να υπερνικώ τις προκλήσεις
  • Είμαι ικανός/ή και αξίζω επιτυχία
  • Μπορώ να μαθαίνω και να αναπτύσσομαι μέσα από τις εμπειρίες μου
  • Τα χρήματα έρχονται με ευκολία στη ζωή μου

Μας παρέχουν την κινητήριο δύναμη να προχωράμε μπροστά, να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και να ζούμε τη ζωή που θέλουμε.

 Περιοριστικές Πεποιθήσεις

Από την άλλη πλευρά, περιοριστικές θεωρούμε τις πεποιθήσεις που μας αποδυναμώνουν, μας βάζουν σε στασιμότητα, αδράνεια και πισωγυρίσματα.

 Παραδείγματα Περιοριστικών Πεποιθήσεων

  • Νιώθω ότι δεν αξίζω.
  • Δεν είμαι αρκετά καλός Πιστεύω ότι δεν μπορώ να επιτύχω τους στόχους μου.
  • Δεν έχω τα ταλέντα που χρειάζονται για να πετύχω
  • Έχω την άποψη ότι δεν μπορώ να αλλάξω.
  • Φοβάμαι ότι θα αποτύχω, οπότε καλύτερα να μην προσπαθήσω.

Αυτές οι αρνητικές πεποιθήσεις μπορούν να προκύψουν από παλαιότερες εμπειρίες αποτυχίας ή κριτικής και συχνά υπονομεύουν την αυτοπεποίθηση και την ενέργειά μας για δράση, με τελικό αποτέλεσμα να μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε και να μας κρατούν πίσω.

Μια πεποίθηση μπορεί επίσης να είναι ουδέτερη ή ανάλογα την κατάστασή μας να λειτουργεί άλλοτε ως ενδυναμωτική και άλλοτε ως περιοριστική.

Καταλαβαίνετε λοιπόν την καταλυτική επίδραση των πεποιθήσεων στη ζωή μας!

Οι πεποιθήσεις μπορούν να μας ενδυναμώνουν ή να μας περιορίζουν, ανάλογα με τη φύση τους και τον τρόπο που τις εσωτερικεύουμε. Η κατανόηση και η επαναξιολόγηση αυτών των βαθιά ριζωμένων αντιλήψεων είναι το πρώτο βήμα προς την προσωπική ανάπτυξη και την επίτευξη των στόχων μας.

Με εργαλεία όπως ο ΝευροΓλωσσικός Προγραμματισμός (NLP), η Συστημική Αναπαράσταση και οι θετικές επιβεβαιώσεις, έχουμε τη δυνατότητα να μεταμορφώσουμε τις περιοριστικές πεποιθήσεις μας και να δημιουργήσουμε μια πιο θετική και ενδυναμωτική εικόνα για τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.

Ας κάνουμε το πρώτο βήμα σήμερα, αναγνωρίζοντας τις πεποιθήσεις που μας κρατούν πίσω και αντικαθιστώντας τις με εκείνες που μας ωθούν προς τα εμπρός, προς μια ζωή γεμάτη επιτυχία και ευτυχία.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το θέμα
και να είσαι περισσότερο συνειδητός στις αποφάσεις σου,
δες το εργαστήριο “Η δύναμη των Πεποιθήσεων

Η δύναμη των Πεποιθήσεων

Μοιραστείτε το